onsdag 30 maj 2012

Så fattar du beslut utan att våndas

"Yrkeslivet är fullt av val. Många drar sig för att ta viktiga beslut av rädsla för att det ska bli fel. Men att inte göra ett val är också ett beslut.

– Både i högsta ledningenför orga­ni­sationer och företag och hos enskilda individer råder det en beslutsvånda. Det påverkar givetvis arbets­resultatet, säger Ari Riabacke, som är beslutsanalytiker, forskare och konsult.



Han menar att beslutsångesten i mycket handlar om att vi vill undvika risker. En annan orsak är att sökandet efter konsensus dras till sin spets."

Klicka genast HÄR och läs hela artikeln!

Glada//doc.

mycket kretsar kring

den stora dagen i morgon då frun ska försvara sin doktorsavhandling på inst. för data- och systemvetenskap vid Stockholms Universitet.

Normala tankar som dyke upp hos doktorander i det här läget - utöver 6.000.000 miljoner saker som ska fixas i sista stund - är "tänk om opponenter ställer frågor som jag inte kan svara på...", etc, m.m. och dyl.

Min uppgift är bara att finnas till och coacha med glada tillrop om att det kommer att gå alldeles utmärkt - vilket jag är 1.000 på - och plocka fram lite goa argument om svaren mot förmodan skulle tryta.



Vi gick igenom listan (klicka här för att få upp en bättre bild/större lista) ovan och skrattade så tårarna sprutade vid dagens frukost, känns verkligen som att inget har lämnats till slumpen!

Glada//doc.

tisdag 29 maj 2012

tveksam

"Överhörde" just på lunchen: 

- "...sen är det "bara" att trycka på knappen..."



Varför blir jag alltid lite tveksam, skeptisk?

fil//doc.

tidig morgon

solen skiner och jag sitter på Pendeln norrut - Bålsta nästa. På Aronsborg väntar 120 chefer och jag har fått stor konstnärlig frihet.

...och när friheten är som störst, när förtroende är som bäst - så är jag som starkast. Per Naroskin lär ha sagt att vi är aldrig så starka som när vi är oss själva.

THIS IS ME:


Igår skrev jag på FB: "Att verkligen vara den jag är har tagit mig närmare 47 år - bättre sent än ännu senare". Fick många "like". Idag ska jag prata om bl.a. ledarskap och vikten av att våga vara den man är, viktiga saker - annars är det lätt att försöka bli någon som som man tror att andra vill att man ska vara.


Läser också i Intelligent Life, från det ena till det andra, om vad FB gör med oss och våra liv. Åldern för att ta körkort har t.ex. stigit i USA. Vad ska man med körkort till, vi "träffas" ju ändå?!

Allt gott och bästa dag till er alla, glada//doc.

ps. kul grej by the way, maj är all time high med läsare på bloggen - tack! ds. 

måndag 28 maj 2012

Full fart vecka

Tre spännade gig denna vecka, blandat med två dagar stängt på dagis, en moster som kommer till vår undsättning tillsammans med en underbar svärmor, frun som försvarar sin doktorsavhandling på torsdag - och förhoppningsvis sover på hotell natten dessförinnan för att vara någorlunda utvilad, några möten i bankkvarteren och VD:n på ett bolag (kanske göra lite "nytta" också), plus göra bordsplacering och lite annat. 


"Har man koll på allt så går det inte fort nog" lär Mario Andretti has sagt när det begav sig.


Ne, men lite mkt är det nog nu. OCH då märkte jag vad bra drogen "shopping" funkade under lunchen idag.  "Whoever said money can't buy happiness didn't know where to shop" har bland annat vår allas David Lee Roht sagt en gång i tiden. Så rätt, så rätt även fast den - happinens:en - är förgänglig och oftast förhållandevis kortvarig. Men visst är det kul att bara vara craZy på den fronten - om så bara en gång vart 10:e år :-)


Se en sådan rar liten ärta till objektiv det blev inhandlat, så söt, så avancerad, så oskyldig. Kommer komma väl till pass. Visste nog inte riktigt hur mycket jag behövde den, man kan ju inte veta allt.


Allt gott och skruva nu ned tempot en smula - ok?! Bra, själv träna innan färden mot förorten tar vid. 

Glada//doc.


fredag 25 maj 2012

några bilder...

säger mer än 23.000 ord. Lite i steget just nu - hämta på dagis innan det blir "bada" och tacosfix - så jag låter bilderna i princip tala för sig själv.

"Typiskt", solskyddet tog slut efter någon timme på kontoret:-)


Dags att slå igen datorn och paddla hem. En av säsongens bästa dagar på jobbet - igen!


Glad helg och må solen skina på er!//doc.

torsdag 24 maj 2012

tidig morgon - mot norr

Kände mig alldeles berusad efter gårdagen på jobbet, fick så mycket. Känner mig privilegierad.

Det är sällan jag har möjlighet att stanna kvar och lyssna på andra men igår lyckade jag med det och det är jag glad för.

Björn Söderbergs Nepal-story var härliga att  lyssna på och Anna Dyhre r.o.c.k.a.d.e employer branding så att hela Grand gungade. Tack båda och alla andra för massor av INPUT!


Jag tankade intryck och energi och jag tänkte på det faktum att man inte kan - på sikt - ge mer än man får.

Efter en dag på Grand Hotell vad det dags för picknick på dagis. Vädergudarna var med oss och det var uppskattat av stora som små.


Därefter storhandla, hämta från simhoppsträning och lägga sista pusselbitarna på plats inför dagens uppdrag i Norrland.


Härlig morgon och ett underbart liv - att få göra det jag brinner för. På tal om det, vad har du för drömmar, gör du det du brinner för? Om inte - varför?


Björn (nämnd ovan) ställde samma fråga igår. Det vanligaste svaret är "...om jag hade pengar". Han berättade också att de flesta företagen i världen idag startas av kvinnor som tjänar mindre än 2 dollar/dag. Intressant - eller hur?!

Glada//doc.

onsdag 23 maj 2012

ståpälsdags - igen!

En underbar förmiddag har kommit en bra bit på väg. Befinner mig på Tillväxtverkets medarbetardag - på Grand Hotell - och har just inledningstalat.


Josefin Sundström berättade vid påandet att jag höll på att bli präst en gång tiden och att jag även jobbat som bartender i Hongkong en gång för länge sedan.


Som Stage Music hade jag valt Le Freak med Chic och där av ståpälsdags - igen. Verkligen ingen vanlig dag på kontoret.


Att anställa FREAKS är viktiga saker hävdade jag, vilket vi också skriver om i den kommande boken.

Nu lyssna vidare på Wilhelm Vonseths intressanta framförande, som han för övrigt startade med Stage Music Staten och kapitalet!

Allt gott//doc.

måndag 21 maj 2012

...lite saknad samma tid - varje år!

Alltså, man ska ju inte hålla på och sakna en massa grejer utan i stället vara glad för allt det man har - eller hur? Så är det, men ibland saknar jag ändå.


Brummmm...., i helgen såg jag alldeles för många som väckte minnen till liv. Redan när jag möter en HD Night Train så känner jag igen den på "en mils avstånd" på gaffelkronan - så sexig, så snygg.

Åsså ljudet, längden på hojen och hänget över den långa tanken.

Mmmm...., minns och längtar tillbaka för en stund - 70-vägar på kusten, färjan vid Kvarsebo och långa svepande kurvor på Vikbolandet med hav av gula fält omkring.


En övernattning på Södersköpings Brunn och sen vidare ut i det fria. Skulle jag vilja ha en igen? Både jag och nej.

Hjärtat säger JA och hjärnan säger NEJ. Denna gång får hjärnan bestämma, som tur är.

VroooooM!//air

söndag 20 maj 2012

ombytta roller och solsken

Morgonen gryr och frun har tagit sitt bagage och begett sig mot Berlin för att projektleda.

Missa inte att spana in nya Mandarina Duck-väskan överst i packningen (har förstått att ska man bli framgångsrik bloggare så bara måste man blogga om väskor, etc., också.).


Teamet vinkade så glatt iklädda nattmunderingarna. Jag går härmed in som ställföreträdande (stf.) PL här i förorten.


En bra PL projektledare ska visst inte jobba ihjäl sig var det någon som sa på någon kurs någon gång, låter bra tänkte jag då - låter bra tänker jag idag.


Har nu satt teamet i arbete och hällt upp ännu en kopp Zoega - so far so good! Solen skiner, livet leker och rollerna är ombytta - nu drar frun in cash:en till familjen - och jag undrar i mitt stilla sinne hur allt kunde bli så här bra?!

allt gott stf. PL//doc.

fredag 18 maj 2012

Att läsas i helgen

Nedan ser ni bild på bästa frun som spikar sin avhandling vid inst. för data- och systemvetenskap på Stockholms universitet.


Känner ni att ni saknar läsning denna långhelg så är det bara att bums klicka HÄR så kan ni ladda ned A Prescriptive Approach to Eliciting Decision Information och låta er förföras under vårsolens värmande strålar!

Allt gott!//doc.

torsdag 17 maj 2012

Vad står skrivet i stjärnorna?

Picture of the Day: Star Trails From the International Space Station

Astronaut Don Pettit created this image of star trails as seen from the International Space Station approximately 240 miles above Earth. He explains, “My star trail images are made by taking a time exposure of about 10 to 15 minutes. 



However, with modern digital cameras, 30 seconds is about the longest exposure possible, due to electronic detector noise effectively snowing out the image. To achieve the longer exposures I do what many amateur astronomers do. I take multiple 30-second exposures, then ‘stack’ them using imaging software, thus producing the longer exposure.” The above picture cobines 18 such exposures."
Hur cool som helst - allt gott!//doc.

onsdag 16 maj 2012

Affärslunch

på Locanda innan spännande möte på ett konsultbolag i närheten. De sysslar visst med att hjälpa företag och organisationer med att fatta bättre beslut - låter onekligen som vi har ngt gemensamt.

Igår bästa vab-dagen ever med killen nedan.


- Pappa älskar dig Maximilian!
- Ne, mamma älskar Maxi.
- Ja, jo men pappa älskar OCKSÅ dig!

Åter till det stundande mötet, fick veta att de skulle ta med någon eller några specialister och själv ville jag inte vara sämre utan plockade in min ûber-strategikonsult/sidekick, se bild nedan.


Som ni kan se så är hon i full färd med att skissa på några oortodoxa lösningar på ännu ej identifierade utmaningar. Hon verkar redan känd i dessa kretsar, tjejerna i bordet bredvid kände igen henne från en av mina dragningar på Waterfront förra veckan!

Därefter lider jobbveckan mot sitt slut, ännu en kortvecka. Snart är det midsommar och strax därefter är semestern slut.

Glada//doc.

tisdag 15 maj 2012

Från ax till uppäten limpa

I ett rykande färskt nummer av CFO World Magasin kan ni läsa min artikel Från ax till uppäten limpa eller my side of the Business Intelligence-case om ni så vill.


"En dag några år senare, på ett annat bolag, tittade en av cheferna – med gedigna rötter i tysk teknisk ingenjörskonst och affärssystemsmylla – förstrött på mig och sa: ”Ari, jag tycker du borde skola om dig till systemarkitekt...



Goddag yxskaft. The bottom was nådd, som Lennart Bergelin kanske skulle uttryckt saken. Jag sa upp mig."


Läs mer och sprid gärna budskapet vidare: Människorna är viktigare än någonsin förr - inte minst om vi har som ambition att fatta bättre beslut!


En man av folket för folket//glada//doc. 



Skippa lönediskussionen idag

There is no evidence of an increase in life satisfaction of the magnitude that might have been expected to result from the fourfold improvement in the level of per capita consumption,”


write researchers led by economist Richard Easterlin in their May 15 Proceedings of the National Academy of Sciences paper.

glada//vab//doc.

måndag 14 maj 2012

en bild säger mer än 1000 ord

Efter ett trevligt kundmöte på förmiddagen var det dags för inspelning av PLUS på Berns. Charlie och jag botaniserade bland godsakerna på verandan.

Om vi hade kul? Well, se bild nedan:-) Inte så mycket att orda om med andra ord. En bild säger mer...



Och själv säger jag glad kväll!//glada//doc. 

kommunikation

Med mkt kort varsel (24h) arrangerade vi ett härligt bröllop i vår trädgård igår. Ne, det var inte vi som gifte oss - det gjorde vi en underbar dag 2006 i Sydney!


Eftersom det var stort hemlighetsmakeri runt det hela och brudparet var "hemligt" så kunde vi inte sätta ut bild till allmän beskådan.

Så, istället satt vi ut en bild på air-team - fick liksom duga. Så här löd texten på FB: "Mkt hemligt bröllop, som delvis sändes via Skype, i vår trädgård - därför bild på 6/7-delar av air-team istället:-)"




Sen började folk like:a som galningar. Bröllop, men gud så gulligt - GRATTIS! Ganska snart snart insåg jag att folk inte läser allt - utan låter sig bländas av det lilla som de lyckas få till sig innan man slutar läsa. Så grattis igen!

Jag försökte sätta in några förtydligande rader bland kommentarerna - men grattis igen! 

Sen ska också sägas att kanske hälften hade koll på läget och grattade istället till en fin familj.

Tack säger jag, de är underbara och jag älskar dem av hela mitt hjärta - så grattis till mig som har dem!

Glad vecka!//doc.


lördag 12 maj 2012

Ett av livet största gåtor

Fixar i tvättstugan och filosoferar en smula. En av de stora - kanske den största av dem alla - gåtorna tornar ånyo upp sig framför mig. 

Tuesday, Onsdag, Thursday, Saturday - en (1) st av varje - men var är deras kompisar?


Äter tvättmaskinen strumpor, svävar de iväg när vattnet blir runt 40 grader och om det är så varför försvinner bara en av två? Frågorna är många, svaren få.

Låt mig gärna veta om ni är det hela på spåren, har själv kört fast alldeles och behöver lite "bevis" för att det inte är mitt fel varje gång ngt dylikt inträffar.

Glad helg, säger glada//doc.

fredag 11 maj 2012

Torsdag

Började med att gå fel, hade kollat på kartan och konstaterat att förmiddagens gig skulle gå av stapeln bara ett stenkast från mitt kontor på Tegnérgatan.

Kom in på Konferenscentret på Holländargatan 17 och märkte att ingenting stämde, ni vet sådär som när man är ute och reser och vaknar på ett hotell och måste tänka till en extra sekund för att få ordning på världsläget.


www.hitta.se -> Olof Palmes gata 17. Där väntade en underbar grupp på en årsstämma. Ibland stämmer allt bara SÅ bra, så oväntat underbart bra. Tack Mia N. och alla ni andra!

---===swoosH in i taxi och störta ut till Kista för lunch i forskningstecken och därefter dags för frun att spika sin avhandling. Nu hänger den där till allmän beskådan och granskning till det är dags att försvara den 31 maj!


Tillbaka till kontoret, telefonmöte och sen frissan för att ta höjd för TV-inspelning på måndag.

Sen promenad till Norrtullsgatan 12 för att delta i ett fantastiskt event arrangerat av Academy of Excellens. Det gamla vackra bryggeriets lokaler kokade av kreativitet där närmare 200 entreprenörer minglade, åt middag och lyssnade på mig och Mia T.


Redan innan middagen avhandlades allt mellan himmel och jord, vi talade helt enkel om ALLT:-)

…och när det var dags att kliva upp på scenen så eldade arrangörerna  - det utmärkta värdparet Therese Albrechtson och Gustav Oscarson (se bild nedan)  - upp publiken till en milt uttryckt ”högre nivå”.


Jag har fått riktig ståpäls vid två påannonseringar, första gången var vi Inspirations Day i Göteborg i höstas och igår var det alltså dags ”igen”! Kände mig som en ROCK STAR för en kväll!


Väl hemma i förorten sprang jag på frun på toan i mörkret vid midnatt, kul att ses konstaterade vi båda i armarna på varandra.

-       - Hur var kvällen? undrade hon. Jag drog ett compilat av intrycken och de centrala delarna av det jag fått till mig, vi skrattade båda så att tårarna rann. Det får mig osökt att tänka på att gläds man åt lite har man mycket att gläds åt. Behöver jag lägga till att jag är tacksam?

Glad fredag på er alla kära människobarn//doc.

torsdag 10 maj 2012

Onsdag

Upp med tuppen och bums in i taxin. Just in time till Arlanda Express - igen. Vanedjur? Ne, det här bara är "min" plats, sitter alltid här  - alltid.


Väl framme i Helsingborg - i en underbar miljö på Jacob Hansens hus - väntade möte med deltagarna i paneldebatten som jag skulle leda - > paneldebatt och sen lunch.


Efter lunch 2x45-min Funky Decision Making och bums in i taxin igen. På Arlanda blev det glada miner värre.

- Oh, aaaaldeles för länge sedan vi sågs, sa vi i mun på varandra när vi möttes i den tighta hissen på väg ned till perrongen.


Känner man inte personerna - dr air och trendymagnus - på bilden ovan så är det kanske svårt att tro att de en dag - i DI - blivit listade som två av Sveriges topp-3 näringslivstalare. Hundens hår kan onekligen ta oss på villovägar.

Hemma i förorten och åt, sen storhandla på ICA i Haninge, hämta Ph från simhoppet och därefter packa upp och steka kyckling till dagens middag - som jag inte ska vara med på då det vankas spännande jobb som jag återkommer till i morgon då det ska handla om "torsdag".

Allt gott!//doc. 

onsdag 9 maj 2012

Tisdag

I går morse vaknade jag i ett soligt och vackert Göteborg, kolla bilden nedan tagen 05.40. I horisonten ser vi Gothia Tower som träffas av solen och ser ut att stå i brand (fast på ett trevligt vis).


Därefter gick färden med D&B vidare, dags för ett foto med managementet – yellow (man) group?!


Taxi, flyg, Arlanda Express och angjorde Waterfront 14.50 – bildcheck 15.00 och upp på scen 17.00. Riktigt rolig tillställning. Beställaren var Östgöte – kontakt vid första ordet- och efteråt träffade jag en gammal skolkamrat från högstadiet. Världen är liten.


Jo, just ja nu gick jag händelserna i förväg en smula. På perrongen på Arlanda tog jag bilden nedan. Kommer ni ihåg förra herioin chic-bilden de hade i sin kampanj? Och nu denna. Hon har putmage fast åt fel håll. Hoppas hon mår bra, men som förebild för våra småizar är hon inget vidare. HM – hur tänker ni (inte) igen?

Hemma var sig linjeverksamheten lik, hann lägga ett av barnen och pussa på de övriga. Kvalitetstid med frun 21.00 – 22.00, viktigt att investera i relationen, glöm inte det - eljest konkurs. I säng vid midnatt, klockan på 05.30 och nu på Arlanda Express just in time




-> Helsingborg nästa!


Glada//doc.

måndag 7 maj 2012

Måndag

Först ett spännande och roligt uppdrag på World Trade Center. Uppdragsgivaren D&B säljer – lite förenklat – information som hur företag mår finansiellt runt om i världen för att deras kunder ska kunna hantera risk, undvika kreditförluster och därmed göra bättre affärer.


…och där kommer jag osedvanligt väl in i bilden. Mer information gör ingen ledsen glad om det inte är rätt information, osv. Gratis smoothie blev det också, absolut en av upp-sidorna med detta jobb.


Mitt upp i allt dök en bekanting upp, riktigt kul att ses Dario. Kommer för alltid att minnas mellanlandningen i Köpenhamn på väg hem från Island:-)


Konstigt hur bilder ibland verkligen kan ljuga. Jag ser ju ut som jag gör, men hur Dario egentligen ser ser ni nedan, viss skillnad - eller hur?


Sen bums på pendeln mot SAS Institute i Frösundavik där min fru jobbar. Hennes avhandling hade anlänt, med bud, rykande färsk från tryckeriet. Detta skulle firas – absolut!


Grattis min älskade, du har gjort ett omänskligt jobb – framför allt denna vår! I am SO proud:-)

På pendeln – på väg tillbaka till centralen – fick jag ett meddelande från Benny Haag, FB är inte så tokigt – det connectar på sitt lilla märkliga vis. Grattis till din nya bok! Jag hoppas & tror att våra vägar korsar framgent, ska absolut läsa:-)


Sen på Expressen till Arlanda och ett snabbpass på SATS. Det var tungt och varmt, gymet ligger högst upp och har ”solfönster” precis som på SATS Zenit. Bubbelpoolen höjer dock betyget avsevärt.Därefter Yakiniku i Skycity, som vanligt. Galet god. 

När jag kom upp i loungen så var det korvutdelning för ”allmänheten”. Som att se på när de utfordrar djuren på savannen på Kolmården. Undrar vad de hade sysslat med hela dagen som var så hungriga?


På Landvetter fick jag mess om att allt gått bra hemma, bortsett från ett lite ”missöde” med en st liten korv i badkaret. Räcker så.

Anlände hotellet på Avenyn nyss, lite admin, genomgång av morgondagens presentationer och sen bums i säng. Länge sedan jag sov en hel natt, ZZZzzzzzzz………

allt gott, bra början på veckan//doc.