fredag 21 mars 2014

Så, vem är rik - på riktigt?

Vad är rikedom?  Googlar lite raskt på rikedom (wiki) och blir föst mot ”förmögen”. Rik = med förmögen. Mkt pengar = med rik. Känns förlegat. Men så har det varit av tradition och så är det än idag.

Wiki tar även upp det hela utifrån ett historiskt perspektiv och skriver att ”Människor som besitter en stor förmögenhet har genom historien spelat en framträdande roll i samhället. Samhället brukar traditionellt sett delas upp efter förmögenhet, eftersom förmögenhet är makt.” Hur viktig är då makt och, framför allt, makt över vad?


När jag, idag, tänker på makt eller ännu hellre rikedom så tänker jag inte längre på pengar. Jag tänker på livet. Alltså rikedom på riktigt. Makt över våra liv, vad vi väljer att göra – utan att låta pengarna styra våra motiv, handlingar och förväntningar.

 
Sen och lång frukost - utan stress! 

Dagishämtning - utan stress!

Men fortfarande är ”framgångsformeln” i många läger förbluffande enkel, pengar betraktas av många synonymt med framgång, med makt. Mycket vill ha mer, fast lite smakar bättre.


Vi skriver i boken Beslutspyramiden om ett intressant faktum, nämligen att det finns väldigt liten – för att inte säga oerhört liten – korrelation mellan lycka och pengar (t.ex. inkomst). När man har så att man klarar sig så räcker det långt, väldigt långt.

Vad är viktigt för dig, vilka är dina prioriteringar och vad skulle du göra om pengarna inte fick styra?

Bästa dag, gladaste helg!//doc.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar