lördag 29 september 2012
fredag 28 september 2012
Vad är lycka?
Vem bestämmer om du är lycklig eller olycklig? Är lycka rent av en beslutsfråga? ...och vad är din roll i det hela?
Häromdan hade jag ett spännande möte, vi diskuterade just det ovan och jag hävdade att det Svenska talesättet "Var och en är sin egen lyckas smed" är ngt som jag tror på.
Lycka är i någon mening "preferensbaserat", så beroende på vilken idé du har om lycka så kommer också mängden lycka du har - eller inte har - ställas i proportion till dina förväntningar. Ni vet som med kvalitet. Upplevd kvalitet har väldigt lite med kvalitet i sig att göra - upplevd kvalitet har nästan uteslutande att göra med ens förväntningar.
Lycka för mig, sa jag, är när vardagen går sin gilla gång, när alla i familjen är friska, när vi har tid att vara tillsammans. En vecka på solsemester - utöver en väl fungerande vardag - är en bonus, ngt extra. Och motgångar - som vi alla råkar ut för - är en del av livet.
Smög ut innan klockan slagit sex i morse, det var mörkt ute och det regnade. När jag hunnit ett tiotal meter så hörde jag hur låset vreds om. Det var ett av barnen som hunnit ned från ovanvåningen och ville säga hej. Vi kramades länge, jag luktade i hennes hår, pussade hennes kind och kände mig lycklig.
Blickade ut då jag passerade Kungsbron, på väg på ArlandaExpress denna tidiga morgon, och tänkte i mitt stilla sinne att ännu en dag som går sin gilla gång - bättre än så här kan det inte bli!
glada//doc.
Häromdan hade jag ett spännande möte, vi diskuterade just det ovan och jag hävdade att det Svenska talesättet "Var och en är sin egen lyckas smed" är ngt som jag tror på.
Efteråt fick jag ett mail som började. "Hello Ari, Thank you for an thought-provoking meeting earlier today!"
Blickade ut då jag passerade Kungsbron, på väg på ArlandaExpress denna tidiga morgon, och tänkte i mitt stilla sinne att ännu en dag som går sin gilla gång - bättre än så här kan det inte bli!
glada//doc.
torsdag 27 september 2012
Lång spännande dag lider mot sitt slut...
...och i morgon väntar en liknande - fast ännu längre:-) Upp 05.00 och i väg mot en eftermiddag i Varberg för att sen angöra förorten igen vid 21-tiden.
Men först och främst testade vi en liten teaser - på en minut - inför promotionvideon som bli klar i natt.
Den längre versionen blir ca. 7.45 min lång. Filmaren Julius följer mig 24h, bl.a. när jag föreläser på 54:e våningen i Turning Torso på en härlig VD-träff som arrangerades av Experis (ManpowerGroup).
Allt gott, g´kväll och på återseende imörrn!
doc//som är tacksam och glad
Men först och främst testade vi en liten teaser - på en minut - inför promotionvideon som bli klar i natt.
Allt gott, g´kväll och på återseende imörrn!
doc//som är tacksam och glad
tisdag 25 september 2012
En veckas uppehåll från bloggen
…med anledning av att det varit mkt nu - någon som hört den
förut?! Mkt nu, ett nutidens mantra. Kommer det bli mindre – eller?! Vad tror
du, vad tror jag?
Jag tror (mig veta) att det inte blir mindre med mindre än
att vi själva ser till att det blir så, annars blir det tvärtom - mer. Ser
du till att gasa och/eller bromsa efter behov och önskemål? Bra, viktiga saker.
Just lämnat på dagis och jag tror jag just knäckt koden för
bästa möjliga morgon och dagislämning. Det är inget som kommit till mig gratis
och det har tagit närmare 17 års lämnande - mer eller mindre non-stop – för att
komma på lösningen.
Lösning: Se till att du har tid, att du inte är stressad.
Lovar att det är värt att pröva. Funkar onekligen hemma hos. Empiri för dessa
resultat och presenterad lösning kommer från en longitudinell studie som pågått
– och pågår alltjämt – sen 1995.
Jo, mkt nu var det ja. Förra veckan var det mkt, mkt roligt.
Vi spelade in en Promotion Trailer. Ungefär 10 - 90 ggr i månaden får jag
frågan: ”Finns det ngt klipp på nätet där man kan se dig?”
Under dryga 24 timmar följde en skön DUDE – Julius – mig med start i STHLM till Malmö och en VD-träff högst upp i Turning Torso.
Allt dokumenterades och någonstans i skid- och snowboardland klipps och redigeras timmar av material till två filmer. Det ska bli en långfilm och en kortfilm, typ 5-6 min resp. 1 min långa vardera.
Vi har blandat flera världar – vetenskap med ungdomlig uttrycksform, VD-träff med dr air´s besluts-performance, Turning Torso-miljö med snabba klipp och bilder från 24h timmar i en talares liv. Can´t wait.
Nu mot stan!//doc.
tisdag 18 september 2012
Mot Norrköping!
Läser i dagens program att det är folk från Austria, Belgium, Denmark, Finland, France, Germany, Italy, Netherlands, Norway, Poland, Serbia, Slovenia, Spain, Sweden och UK på plats i mitt kära Norrköping för att lyssna på Heart VS. Brain by dr air - med en knorr mot kulturella skillnader misstänker jag i skrivande stund!
Allt gott!//doc.
Allt gott!//doc.
måndag 17 september 2012
Veckan i korthet
Strax mot Skepparholmen och spännande em. med ledningen för Sveriges mest inflytesrika ekonomiska inst.:-) Ser vidare fram emot följande som jag just fick på Twitter:
http://www.dataforeningen.no/ari-riabacke.5080813-264576.html
- Don´t miss som vi säger i branschen!
I morgon galet roligt event i NORRKÖPING, folk från hela Europa på plats i mina barndomskvarter! Onsdag STHLM, liksom torsdag och sen inspelningsdags för promotiontrailer och gig x 2 i Malmö på fredag!
#full fart, oerhört tacksam och mkt glad!
http://www.dataforeningen.no/ari-riabacke.5080813-264576.html
- Don´t miss som vi säger i branschen!
I morgon galet roligt event i NORRKÖPING, folk från hela Europa på plats i mina barndomskvarter! Onsdag STHLM, liksom torsdag och sen inspelningsdags för promotiontrailer och gig x 2 i Malmö på fredag!
#full fart, oerhört tacksam och mkt glad!
söndag 16 september 2012
Varumärket tog väl skada...
"Vi ber om ursäkt för att vi fattat ett uppenbarligen dåligt beslut och den skada och sorg som vi har orsakat genom det. Om treåringens familj fortfarande är intresserade av Herr Nilsson så kommer deras önskan så klart att tillgodoses" skriver vd Nils Nyman (Saltkråkan AB) i ett pressmeddelande i dag.
Anna Cavallin, gudmor till den treåriga pojken som dött, skrev i Aftonbladet " Det är sorgligt att Saltkråkan AB nekade pojkens familj att ha Herr Nilsson i deras sons dödsannons. Att Saltkråkan AB på detta sätt visar en så hjärtlös och ogin sida skadar nog varumärket betydligt mer än om Herr Nilsson hade fått vara med i annonsen."
I Aftonbladet i dag står bl.a. följade att läsa: "Nu backar Saltkråkan AB om förbudet att använda en bild på Pippi Långstrumps apa Herr Nilsson i en treårig pojkes dödsannons.
– Vi kom fram till att vi tänkt fel, säger Nils Nyman, Saltkråkan AB:s vd och barnbarn till Astrid Lindgren."
Ja, så skulle man nog kunna uttrycka det - tänkt fel. Väldigt fel.
Dessvärre tror jag, precis som Niklas Svensson @niklassvensson (politisk reporter på Expressen) twittrar: "Angående Saltkråkans ursäkt i dag: Varumärket tog väl skada - och därmed blev det en ekonomisk fråga. Mår illa av första idiotbeslutet."
// dr air
ps.
Saltkråkans vd: Pippi-tårtor förbjudna
Vad säger ni?
– Nej, det är inte tillåtet, säger Nils Nyman.
Tårtan är ju till ett barnkalas?
– Jaa, det är möjligt, men det är inte tillåtet. Så är det bara, säger Nils Nyman.
ds.
torsdag 13 september 2012
En artikel för folket
I Svensk Handelstidning Justitia 4 - 2012, nyss utkommen, går det bland annat att läsa följande:
"Gång efter annan möter Ari Riabacke samma typ av problem i såväl små som medelstora och stora företag när det gäller beslutsfattandet. Han kallar det för kokbokssyndromet."
Glada//doc.
onsdag 12 september 2012
Hänger du på - utanför zonen redan i dag?
Handen på hjärtat, några planer på något utanför komfortzonen i dag eller nästa vecka? Men i höst då, eller senast någon gång under våren alt. hösten 2013?
Inne i den beryktade zonen inträffar sällan ngt särskilt spännande eller nydanande. Däremot om det barkar alldeles åt ni vet vad, ja då kan det gå fort. Bra saker kommer annars sällan till oss som en blixt från klar himmel, de måste vi jobba lite extra på.
I dag, redan på dagens första möte, tar jag ett stort kliv ut ur min komfortzon. Kan komma ngt riktigt gott och internationellt ur det hela, kanske inte - men oavsett vad så har jag tagit klivet och slipper leva i ovissheten om det skulle funkat eller inte!
Glada no comfort//doc.
söndag 9 september 2012
livet går
Söndag, fixardag. Solen skiner och på spisen står tomtegröten och puttrar, 5-åringen är på gymnastiken och den förstfödde sover över hos någon polars någonstans norr om stan.
Nyss vid pottkanten utspelade sig följande:
- Vad är det där, undrade minstingen och pekade på klockan.
- Det är en klocka, sa jag.
- Men jag menar det där, det som rör sig.
- Aha, det är sekundvisaren. sa jag.
- Varför? Varför rör den på sig?
- Den visar att livet går, tick, tick - sekund för sekund.
- Jaha, sa han.
Han verkade nöjd med mitt slutgiltiga svar och jag nöjd med varje sekund som går sin gilla gång.
Glad söndag på er alla människobarn där ute, ta vara på tiden innan den tar slut. Tick, tick - sekund för sekund.
Glada//doc.
fredag 7 september 2012
Välj dina val!
I gårdagens PLUS (SVT 1) så språkade jag och Charlie lite kring det här med att fatta beslut. Samtalet på 20-25 minuter klipptes ned till 3-4 min och man hade fokuserat på två aspekter.
1. Att vi inte ska lägga oproportionerligt mycket tid på beslut som inte är så viktiga (vilket för med sig att vi då ägnar alldeles för lite tid åt beslut som är riktigt viktiga).
2. Att vi inte ska jaga det "optimala besluten", dels för att vi inte vet vad det är och kanske främst för att vi istället har kommit väldigt långt om vi lyckas undvika de allra sämsta besluten till att börja med.
Twittrade också i går om en upptäckt som jag gjort. Jag har nämligen ännu inte sprungit på ngt företag där man säger sig ha problem med beslutsfattandet "för att man är alldeles för snabba..." Det företaget verkar ännu inte vara uppfunnet. Nedan i texten kan man bland annat finna ett av skälen till det - beslutsimpotensen. "Rädslan att fatta fel beslut är så stor att inga beslut blir tagna."
På PLUS egen sida kan man bland annat läsa följande inför programmet:
1. Att vi inte ska lägga oproportionerligt mycket tid på beslut som inte är så viktiga (vilket för med sig att vi då ägnar alldeles för lite tid åt beslut som är riktigt viktiga).
2. Att vi inte ska jaga det "optimala besluten", dels för att vi inte vet vad det är och kanske främst för att vi istället har kommit väldigt långt om vi lyckas undvika de allra sämsta besluten till att börja med.
Twittrade också i går om en upptäckt som jag gjort. Jag har nämligen ännu inte sprungit på ngt företag där man säger sig ha problem med beslutsfattandet "för att man är alldeles för snabba..." Det företaget verkar ännu inte vara uppfunnet. Nedan i texten kan man bland annat finna ett av skälen till det - beslutsimpotensen. "Rädslan att fatta fel beslut är så stor att inga beslut blir tagna."
På PLUS egen sida kan man bland annat läsa följande inför programmet:
"Rädslan för fel beslut lamslår
Att göra välgrundade val kräver en hel del och beslutsångesten lurar runt hörnet för varje konsument. Charlie Söderberg tar på sig uppdraget att undersöka hur vi ska förhålla oss till den djungel av möjligheter som omger oss och vilka val som är nödvändiga att göra.
Att göra välgrundade val kräver en hel del och beslutsångesten lurar runt hörnet för varje konsument. Charlie Söderberg tar på sig uppdraget att undersöka hur vi ska förhålla oss till den djungel av möjligheter som omger oss och vilka val som är nödvändiga att göra.
Till sin hjälp har han Louise Ungerth på
Konsumentföreningen Stockholm, som menar att de val vi bör fokusera på, är de
som har långsiktiga konsekvenser för oss, såsom bostad och pension.
Charlie talar också med Ari Riabacke som är
doktor i risk- och beslutsanalys och som menar att vi i Sverige ofta lider av
”beslutsimpotens”. Rädslan att fatta fel beslut är så stor att inga beslut blir
tagna.
Lägg mindre tid på val
Receptet mot beslutsrädslan, är att lära sig fatta snabbare beslut byggt på mindre underlag och kombinera förnuft och känsla i de valsituationer som är viktiga för oss. Börja också med att välja bort de sämsta alternativen, så spelar det lite mindre roll vad du väljer i slutänden.
Receptet mot beslutsrädslan, är att lära sig fatta snabbare beslut byggt på mindre underlag och kombinera förnuft och känsla i de valsituationer som är viktiga för oss. Börja också med att välja bort de sämsta alternativen, så spelar det lite mindre roll vad du väljer i slutänden.
Charlies både enkla och knepiga summering lyder: Välj dina val!"
Klicka HÄR så kommer du till inslaget på drygt 3 min!
Allt gott och trevlig helg!//doc.
ps. skicka en fråga eller två på twitter @beslutsdoktorn om beslutsångest infinner sig i helgen. ds.
torsdag 6 september 2012
Street möte Science
Tid för avgång! Med 20 sekunders marginal hann jag med pendeln från Bålsta efter ett härligt event på Aronsborg. Tiden flyger i väg och denna vecka har varit ovanligt konstruktiv, eller kanske ovanligt energigivande är mer rätt beskrivning.
Det har bitvis känts som om jag svävat fram, såsom på bilden nedan på väg nedför Drottninggatan i tisdags.
Tidigare samma dag hade jag "hängt" med Mia och hennes trevliga man Michael. Vi utbytte "böcker", hon fick hushållets båda doktorsavhandlingar och jag fick med mig så många av hennes böcker som jag kunde bära. Jag lyssnade, åkte med och kände att jag fylldes av energi och glädje.
Vi språkade om allt mellan himmel och jord - Street mötte Science. Vad var då street och vad var science? Sett till författarna så var vi nog båda, eller alla, ganska mycket street - med ett mål som inte skiljer sig så mycket åt som man kanske först skulle föranledas att tro. Målet är i någon mening att hjälpa till med att fatta kloka beslut, att leva ett bättre liv (gäller även företag).
Det är i mötet mellan människor som kunskapsbildningen äger rum. Det är i mötet mellan människor från olika ställen i livet, med olika syn på saker och ting, med en nyfikenhet och ett mod att lyssna på sin inre röst som det händer bra saker. Energi uppstår.
Skillnaden mellan vad som ser rätt ut och vad som personligen är rätt är alldeles för ofta alldeles för stort. Många gånger är det dessvärre mer fokus på att det ska se bra ut än att vara bra. Livet.
Jag tittade på henne, 20 - 30 år hade passerat. Det hade hunnit bli onsdag. Min "förlorade syster" från gymnasietiden satt framför mig på ett fik i centrala STHLM. Jag hade sett henne en gång under alla dessa år, för ett år sedan på scenen i ett fullsatt konserthus i Norrköpings vackra industrilandskap.
Hon berättade sin historia, sin historia som handlade om mod, lust och passion. Hur de satsat allt på det som de verkligen brann för. Hon berättade om sin resa, om hur livsavgörande beslut hade kommit till henne när hon lyssnat. Jag lyssnade, åkte med och kände att jag fylldes av energi och glädje.
Vissa typer av beslut kräver självfallet "formell analys" (och där kan vi står till tjänst om pengarna är de rätta) men för att komma närmare svaren på livets storta frågor så behövs det mycket mer street än science.
Vad vill du - egenligen- om du fick bestämma alldeles?! Bra nu vet du. Det enda som återstår är således - Just do it!
Glada//doc.
ps. spana gärna på PLUS (SVT 1) kl. 21.00 i kväll där jag och Charlie språkas en smula kring detta med val- och beslutssituationer. ds.
Glada//doc.
Det har bitvis känts som om jag svävat fram, såsom på bilden nedan på väg nedför Drottninggatan i tisdags.
Tidigare samma dag hade jag "hängt" med Mia och hennes trevliga man Michael. Vi utbytte "böcker", hon fick hushållets båda doktorsavhandlingar och jag fick med mig så många av hennes böcker som jag kunde bära. Jag lyssnade, åkte med och kände att jag fylldes av energi och glädje.
Vi språkade om allt mellan himmel och jord - Street mötte Science. Vad var då street och vad var science? Sett till författarna så var vi nog båda, eller alla, ganska mycket street - med ett mål som inte skiljer sig så mycket åt som man kanske först skulle föranledas att tro. Målet är i någon mening att hjälpa till med att fatta kloka beslut, att leva ett bättre liv (gäller även företag).
Det är i mötet mellan människor som kunskapsbildningen äger rum. Det är i mötet mellan människor från olika ställen i livet, med olika syn på saker och ting, med en nyfikenhet och ett mod att lyssna på sin inre röst som det händer bra saker. Energi uppstår.
Skillnaden mellan vad som ser rätt ut och vad som personligen är rätt är alldeles för ofta alldeles för stort. Många gånger är det dessvärre mer fokus på att det ska se bra ut än att vara bra. Livet.
Jag tittade på henne, 20 - 30 år hade passerat. Det hade hunnit bli onsdag. Min "förlorade syster" från gymnasietiden satt framför mig på ett fik i centrala STHLM. Jag hade sett henne en gång under alla dessa år, för ett år sedan på scenen i ett fullsatt konserthus i Norrköpings vackra industrilandskap.
Hon berättade sin historia, sin historia som handlade om mod, lust och passion. Hur de satsat allt på det som de verkligen brann för. Hon berättade om sin resa, om hur livsavgörande beslut hade kommit till henne när hon lyssnat. Jag lyssnade, åkte med och kände att jag fylldes av energi och glädje.
Vissa typer av beslut kräver självfallet "formell analys" (och där kan vi står till tjänst om pengarna är de rätta) men för att komma närmare svaren på livets storta frågor så behövs det mycket mer street än science.
Vad vill du - egenligen- om du fick bestämma alldeles?! Bra nu vet du. Det enda som återstår är således - Just do it!
Glada//doc.
ps. spana gärna på PLUS (SVT 1) kl. 21.00 i kväll där jag och Charlie språkas en smula kring detta med val- och beslutssituationer. ds.
Glada//doc.
onsdag 5 september 2012
Risker och sannolikheter
Pang, som en blixt från klar himmel slog det mig i lördags
att F1-cirkusen borde vara igång igen efter sommaruppehållet på tre veckor.
Manlig intuition tro?! Visst var det så, i helgen gick anrika Belgiens Grand
Prix av stapeln.
Kolla Maximilian, detta är en F1-bil. Han tittade på sin
leksaksbil och såg övertygad ut. Nu ska vi titta på snabba bilar sa jag och
drog igång tidskvalet på Viasat Motor.
-
Kolla, en likadan bil som din, sa jag.
-
Det är en motorcykel kan jag lova, sa han.
”…en motocykel kan jag lova?” Säger 2 åringar så – om en
F1-bil?
Läste någon gång någonstans att vart 10:e barn inte har
”rätt pappa”. Har själv aldrig tvivlat. Men detta får mig att undra för ett kort ögonblick. Oroväckande att
inte sonen ser skillnad och dessutom snabbt tappade intresset.
Det här med risker och sannolikheter är inga enkla saker konstaterade jag senare på dagen då jag läste Metro från i fredags. Tjejmilen lockade, som
alltid, tusentals deltagare och man hade denna gång valt att lägga loppet på
lördag istället för på söndag. Skälet till det var att tjejerna inte skulle
råka behöva springa ”dagen efter”. Klokt.
Denna folkrörelse har nämligen visat sig vara allt annat än
riskfri. Som lekman skulle man lätt kunna tro att t.ex. F1 och proffsboxning
är förhållandevis livsfarliga grejer.
Inom F1 hade man senaste dödsolyckan 1994, en ”klassisk helg”
då både Senna och Ratzenberger förolyckades på Imola. Vad gäller
motionslöpningen i Sverige så har den, allt enligt Metro, bara i år skördat 4
dödsoffer. Lite otippat – eller hur?
Jogga lugnt och ha en fin dag//doc.
Jogga lugnt och ha en fin dag//doc.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)