fredag 7 september 2012

Välj dina val!


I gårdagens PLUS (SVT 1) så språkade jag och Charlie lite kring det här med att fatta beslut. Samtalet på 20-25 minuter klipptes ned till 3-4 min och man hade fokuserat på två aspekter.


1. Att vi inte ska lägga oproportionerligt mycket tid på beslut som inte är så viktiga (vilket för med sig att vi då ägnar alldeles för lite tid åt beslut som är riktigt viktiga).

2. Att vi inte ska jaga det "optimala besluten", dels för att vi inte vet vad det är och kanske främst för att vi istället har kommit väldigt långt om vi lyckas undvika de allra sämsta besluten till att börja med.

Twittrade också i går om en upptäckt som jag gjort. Jag har nämligen ännu inte sprungit på ngt företag där man säger sig ha problem med beslutsfattandet "för att man är alldeles för snabba..." Det företaget verkar ännu inte vara uppfunnet. Nedan i texten kan man bland annat finna ett av skälen till det - beslutsimpotensen. "Rädslan att fatta fel beslut är så stor att inga beslut blir tagna."

På PLUS egen sida kan man bland annat läsa följande inför programmet:

"Rädslan för fel beslut lamslår
Att göra välgrundade val kräver en hel del och beslutsångesten lurar runt hörnet för varje konsument. Charlie Söderberg tar på sig uppdraget att undersöka hur vi ska förhålla oss till den djungel av möjligheter som omger oss och vilka val som är nödvändiga att göra.
Till sin hjälp har han Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm, som menar att de val vi bör fokusera på, är de som har långsiktiga konsekvenser för oss, såsom bostad och pension.
Charlie talar också med Ari Riabacke som är doktor i risk- och beslutsanalys och som menar att vi i Sverige ofta lider av ”beslutsimpotens”. Rädslan att fatta fel beslut är så stor att inga beslut blir tagna.
Lägg mindre tid på val
Receptet mot beslutsrädslan, är att lära sig fatta snabbare beslut byggt på mindre underlag och kombinera förnuft och känsla i de valsituationer som är viktiga för oss. Börja också med att välja bort de sämsta alternativen, så spelar det lite mindre roll vad du väljer i slutänden.

Charlies både enkla och knepiga summering lyder: Välj dina val!"

 Klicka HÄR så kommer du till inslaget på drygt 3 min!


Allt gott och trevlig helg!//doc.

ps. skicka en fråga eller två på twitter @beslutsdoktorn om beslutsångest infinner sig i helgen. ds. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar