lördag 26 januari 2013

FB: Olyckans knark?

På någon IDG-sajt fann jag skrivet om en FB-studie, vilket det även skrivits om i andra svenska tidningar nu i veckan.

"Forskare vid det tyska universitetet Humboldt-Universitat i Berlin har genomfört en studie med namnet ”Envy on Facebook: A Hidden Threat to Users” för att ta reda på hur Facebook påverkar oss känslomässigt. Studien som genomfördes på cirka 600 studenter i Tyskland visar att avundsjuka är ett vanligt fenomen bland användarna på Facebook. 


Enligt studien uppger en av tre personer att de känner sig sämre efter att ha använt Facebook och upplever att de är missnöjda med sina liv. De användare som loggar in på tjänsten utan att göra några egna uppdateringar påverkas mest enligt studien. 


– Vi var överraskade att se hur många människor som har en negativ upplevelse från Facebook som lämnar dem avundsjuka, ensamma, frustrerade eller arga, säger forskaren Hanna Krasnova vid Humboldt-Universitat till Reuters. 

Forskarna fann att semesterbilder var den vanligaste orsaken till avundsjuka bland användarna och över hälften av de tillfrågade reagerade negativt när deras vänner laddade upp bilder från sin semester."


Detta för oss obönhörligen till en av de största utmaningar som vi "moderna människor" ställs inför, inte minst om vi har ambitioner såsom att vara lyckliga. 

En mänsklig egenskap när vi fattar beslut är att jämföra. Vi jämför offerter, vi jämför information, vi jämför oss med andra i livet i stort - och vi jämför med sånt och sånna som är förbluffande lika det vi jämför.


På FB jämför vi oss med våra vänner som i allra flesta fall har det bra. De flesta lever på det stora hela ett liv likt det liv vi själva lever, kort och gott ett hyggligt liv i en del av världen där vi är lyckligt lottade.

MEN, och det är nu själva poängen kommer: när 1.6% av våra FB-våra vänner gör en resa till Thailand över jul och nyår eller när 2.1% av dem går på lyxkrog en gång i halvåret så lägger de ut bilder och får oss att känna att "oh, å här står jag och "bara" kokar tomtegröt i förorten för 27:e lördagen i följd..."


Skit i FB-budskapet, det är ofta en "snapshot" ur det bästa man varit med om på ett tag - eller bara en bild från en härlig tillställning. Men livet är mycket mer än så - för oss alla. Och du, glöm inte att sätta ut lite bilder när du väl är på Maldiverna eller drar en lunch på Gondolen så det blir lite balans i FB-systemet.

Åter till spisen, hoppas det får dig att känna dig bättre till mods!//doc.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar