tisdag 24 mars 2015

Vem har rätt och vem har fel?

Vi har alla hört det förr - "ge aldrig upp!". Här kommer det igen, fast i lite annan tappning. Här kommer en liten historia om att tänka och våga göra annorlunda.

Idag kom det lådor med en ordentligt vässad - andra upplaga - av vår bok beslutspyramiden. Vi bläddrade i ett ex av boken, lastade bagaget fullt i en taxi och körde in ngt hundratal böcker till en kund som väntade på leverans på Sveavägen 44.


Kan det vara tre år sedan?, möjligen ngt mer, när jag stod på Hotell Tylösand och läste "tack för visat intresse, men nej tack..."-brev som Per Gessle och Marie Fredriksson hade fått från olika skivbolag.

Och just då, precis när jag läste brev efter brev, så plingade det till i mailboxen. Vi hade fått ännu ett "tack för visat intresse, men nej tack..."-mail från ett av de större förlagen som vi träffat och presenterat vår bokidé för.


Vi hade en idé om att gör något annorlunda, en beslutsbok som kanske inte ens var en "beslutsbok" - fast ändå en bok om hur vi människor fungerar (och fattar beslut). Vi förstår att de vi presenterade idén för kanske inte hade det så lätt, att det inte var alldeles solklart för dem vad vi såg komma - det som var solklart för oss.

Sen var det, är jag ganska säker på, en sak till. Eftersom det var så annorlunda så var det svårt att avgöra om det var bra eller dåligt - fågel eller fisk?

Beslutspyramiden VS (min) doktorsavhandling #skillnad

Det är det här som vi brottas med, inte minst, på arbetsplatser där bra idéer anses vara synonymt med idéer som alla tycker är bra. Problemet är bara det att om alla tycker att en idé är bra så är den redan alldeles för gammal, för platt och för "vanlig".

När ni nästa gång presenterar en idé som hälften skrattar åt, en idé som en fjärdedel "överhuvudtaget inte förstår alls...", en idé som den resterande fjärdedelen sitter tyst och begrundar..., då är ni ngt på spåren.

Något hände när boken blev nominerad till årets HR-bok 2014, då tyckte fler att den "var ju inte alldeles tokig, tvärtom riktigt läsvärd och underhållande", typ. Då hade man fått lite hjälp med att placera den på skalan fågel, fisk eller mittemellan.


I stycket VEM HAR RÄTT OCH VEM HAR FEL (se bild högre upp i detta inlägg) skriver vi om den helgonförklarade tjeckiske skaparen och filmaren Jan Svankmajer vars verk en gång i tiden bannlystes av kommunisterna (1975), verk som idag höjs till skyarna. Vi skriver vidare att:

"Vi måste våga tro på oss själva, speciellt då vi tänker och gör som andra inte gör. Oavsett vad andra tycker, oavsett vad priset blir."

Om några veckor är den engelska utgåvan av boken - med titeln: Freestyle Decision Making - en del av portföljen som LID (Publishing) säljer in på London Book Fair 2015. Något har vi gjort rätt, om än lite tvärtom. 


Känns som ett litet kvitto på att det lönade sig att tro på det vi trodde på och - kanske framför allt - att göra det vi kunde med det vi hade där och då. Krångla inte till det:

Gör det du kan med det du har där du är, inga ursäkter, ta inte ett nej för ett nej och våga tro på dig själv. Just do it. 

Glada//air

ps. Via denna länk kan du ladda ned de 30 första sidorna av boken. ds. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar