torsdag 23 december 2010

Testa denna på släkten i morgon - byta dörr eller inte?

Sitter här i uppesittarsoffan en halvtimme till eller så. Kom att tänka på att det är ganska exakt ett år sedan som jag skrev det första inlägget på denna blogg och jag passar på - kvällen till ära - att damma av ett av de första inläggen som ni kan ha nytta av när släkt och vänner börjar tackla av i tempo efter dansen kring granen.

Det handlar alltså om ett sött litet klassiskt beslutsdilemma att dryfta kring eller efter julbordet. Livliga diskussioner utlovas. Denna heta potatis lyftes fram vid ett julbord i glada affärsbekantas sällskap ute i Vaxholm för något år sedan. Det blev en lååång sittning.

Kärt barn har som bekant många namn och två av dessa är monty halls problem och cadillac and goats. Det förstnämnda kommer sig av att programledaren för programmet där tävlande ställdes inför dilemmat (som jag strax kommer till) hette så. Inget konstigt med det.

Problemet är så som följer:

Du får välja en av tre dörrar utan att öppna den valda dörren. Bakom två av dessa tre dörrar finns en get och bakom den tredje finns en bil. Du väljer dörr nr 1. Därefter, när du fått veta (och se!) att det bakom dörr nr 2 finns en get, får du frågan om du vill byta till dörr nr 3 eller behålla ditt ursprungliga val (alltså dörr nr 1)?

Det är nu som julbordeffekten blir som bäst, meningarna går isär - minst sagt. Självklart ska man behålla sitt urprungliga val. Irrelevant information skriker någon annan. Men herre någon, om bilen finns bakom den dörr som jag valt från början så spelar det väl ingen roll att de öppnar en dörr till...

Några av er är säkert skolade i den högre spelteoretiska skolan och kan elegant förklara att alla normalt begåvade väljer att byta dörr för att..., osv. Ni andra vet numera att så är fallet (se de skolades svar), men bör för den goda sakens skull googla upp er en smula (se länkarna nedan) för att även kunna gå in på lite Aids to understanding, Why the probability is not 1/2, Increasing the number of doors, etc.

Lycka till med att liva upp julen en smula och GOD JUL!

http://sv.wikipedia.org/wiki/Monty_Hall-problemet
http://en.wikipedia.org/wiki/Monty_Hall_problem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar