tisdag 23 oktober 2012

Konsten att fatta bättre beslut

Känner du ett behov av att samla på dig mängder av information inför ett beslut? Då är du antagligen en av alla trygghets- och informationsknarkare i svenskt arbetsliv. Det menar Ari Riabacke som är filosofie doktor i beslutsfattande.


I Sverige har det blivit viktigare att inte göra fel än att göra rätt, säger Ari Riabacke. Detta sätter sina spår i hur vi fattar – eller undviker att fatta – våra beslut. Det råder beslutsimpotens i många läger säger Ari, man vill gärna men får inte riktigt till det.

Att det stundtals är besvärligt för oss att fatta beslut beror bland annat på att våra hjärnor har sett ungefär likadana ut de senaste 30 000 åren.

Vi vill gärna vara rationella men är det sällan, åtminstone inte i traditionell mening. I stället bevisas det gång efter annan att vi är förprogrammerade tvåbeningar. Länge trodde man sig veta att vi tänkte först, därefter handlade och sen kände efter. I själva verket känner vi först, handlar sen och tänker – i bästa fall – därefter.

– Våra hjärnor är inte programmerade för att rulla ut fiberkabel, ta fram kommunikationsutrustning eller navigera bland Excel-ark. Vi är snarare programmerade för att överleva, jaga föda och föröka oss. Och det leder till att vi i dagens komplexa och snabbt föränderliga värld får allt svårare att välja bland möjligheterna som står tillbuds och all information som sköljer över oss, säger Ari Riabacke.

– Vi vill gärna ha mycket information innan vi fattar beslut, fortsätter Ari Riabacke. Men gör mer information oss till bättre beslutsfattare? Nej, däremot ger det en känsla av trygghet. När vi tar in information utsöndrar våra hjärnor dopamin, samma ämne som utsöndras när vi äter god mat eller har sex. Det ger en snabb belöning, men får oss sällan att fatta bättre beslut.

Aris fem tips till dig som vill bli en bättre beslutsfattare:
  • Fråga dig själv om du inte är motiverad att se saker på ett visst sätt, och känna igen vissa mönster. Ta dessa tidigare erfarenheter i beaktning när du står inför ett beslut.
  • Fråga dig själv om du verkligen behöver mer information inför ett beslut. Vill du ha det för att det är nödvändigt eller för att du känner att du verkligen ”vill ha med allt” eller helt enkelt för att du vill knarka lite mer?
  • Tala med människor som har andra erfarenheter. Det är viktigt med folk som tänker olika när ett beslut ska fattas; om två personer tänker precis likadant i en grupp som ska fatta ett beslut, då är den ena överflödig.
  • Kombinera känsla och förnuft, hjärta och hjärna. Vi är kloka och avancerade skapelser och vi måste våga lita på oss själva. 
  • Fatta beslut. Att inte fatta beslut är ofta det sämsta av alla beslut – ”Smart may have the brains, but stupid has the balls.” 
Artikeln ovan publicerades i dag på Telias hemsida - under avd. Trender & Nytta - och kan nås genom ett klick HÄR!

Allt gott!//doc.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar