tisdag 4 december 2012

I Bohuslän


och snön vräker ned. I dag ska jag tala på ett event om Krissamverkan, i auditoriet ser det ut att gå 13 experter på ett dussin. Och som alltid, så kan jag inte prata om deras expertområde med hedern i behåll då de är bäst på just det , däremot kan jag prata om dem och sådana som du jag.


Hur hanterar vi risk, hur ”ser vi på sannolikheter” och hur påverkar otänkbara händelser vår förmåga att fatta snabba och kloka beslut? Med andra ord hur fungerar vi medborgarna när det blivit långt ifrån såsom vi tänkt oss. En del hävdar att det alltid blir som man tänkt sig, men det har jag svårt att tänka mig och om så var fallet så skulle hela denna konferens vara waste of time.

I går fick vi prova på lite av sårbarheten i dagens samhälle, strömmen försvann i södra Stockholm och 81.000 hushåll stod utan el för några timmar. SVART värre just när jag hämtade på dagis. Maximilian tyckte det var kul/cooL när ”alla lamporna släcktes”.

Tankarna vandrade till vår allas vän Snake Plissken som tog över i New York då allt gått fel, året måste ha varit 1983 eller ngt liknande då Flykten från New York gick på bio.


Förra veckan var jag och talade på Forsmark och fascinerade ännu en gång av människans förmåga att konstruera ett samhälle där vi är väldigt sårbara och där vi är långt ifrån de ursprungliga syftena. 


…och by the way, visste ni att varannan dator, varannan glödlampa, varannan ny iPad-mini laddas och drivs med kraft från ett kärnkraftverk i Sverige i dag?

Och vad det gäller strömmen i förorten så återkom den ca 3 timmar senare och då hade vi hunnit snylta middag hos svärmor, istället för att själva laga maten. Slutet gott, allting väl!

Bästa dag says doc.//air

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar