söndag 2 december 2012

Okej alla hedningar – nu kör vi!


Första advent – check! Nu varvas det upp ute i stugorna, projekt ska avslutas, saker och ting ska levereras och sist men inte minst, nu ska det handlas lycka i form av såväl mjuka som hårda klappar - inget kan gå fel. All in.


Detta kommer bli bra om än något stressigt innan det stora flertalet sitter där med släkten hängandes över godsakerna på julbordet.


…o just ja, advent var det ja. Vad är det egentligen? Konstig fråga kan tyckas, kanske lite malplacerad 2012 men svaret är redan här & lyder som följer. Wiki says:

"Advent kommer av latinets adventus (Domini) som betyder (Herrens) ankomst och är den inledande perioden i det västerländska kyrkoåret.

Sina historiska rötter har adventsfirandet i julfastan, en fasteperiod som speglade påskfastan och i likhet med denna var 40 dagar lång och därmed omfattade sex söndagar. Denna spegling av påskfastan lever kvar i att Jesu intåg i Jerusalem utgör predikounderlag såväl den första söndagen i advent som på Palmsöndagen. Traditionellt i kyrkan är advent alltså en tid av fasta, förberedelse och väntan inför firandet av Jesu födelse vid jul. Under 1000-talet fick julfastan benämningen "advent" och tiden sattes till fyra veckor."Seså, varva upp nu, det är nu det ska ske och det är just precis tre jobbveckor kvar att spela med (minus några vab-dagar och en dag på luciafiranden av allehanda slag).

Allt gott och bästa vecka!//doc.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar