fredag 28 december 2012

Lovade 5-åringen att jag skulle köpa en liten present från flygplatsen om hon somnade om i sin egen säng i morse. Nu ringde 2-åringen, ryktet hade spridit sig. #present #rumors

//doc.

hemsidan

Spana gärna nya looken på hemsidan på www.riabacke.se och ha en bästa dag!


Glada//doc   - at Terminal 5, Arlanda

tisdag 25 december 2012

Vad är jul?

Sådär, då var julen långt kommen. Återstår några dagar med släkt innan de mesta återgår till det normala.


Vad kommer vi minnas från i år? Trevlig jullunch hos vänner/släkt i "Trånkan", massor med - och som vanligt alldeles för mycket - med mat och släkt-/familjemiddag- trevligt det också. Att jag missade julbastun kommer förfölja mig en tid framöver, får lära mig att leva med 2013.


Så, åter till rubriken - Vad är jul?De flesta känner ju till det Wiki öppnar upp med: 

"Jul är en högtid som firas i slutet av december. Julen har genom historien firats av olika orsaker och därtill förknippats med olika seder. I en västerländsk, kristen kontext firas julen till minne av Jesu födelse, men den har även äldre, förkristna anor.

Julhögtiden är en blandning av religiösa och sekulära traditioner och skiljer sig mycket runt om i världen, och många firar idag jul med färre, eller inga religiösa inslag.

Traditionellt firas den svenska julhögtiden med början den 24 december[källa behövs] (julaftonen, aftonen före juldagen) och avslutas den 13 januari (Tjugondag Knut) då "julen dansas ut", även om det på senare tid blivit allt fler som inleder firandet tidigare[källa behövs] och betraktar det som avslutat i och med den sista lediga dagen 6 januari (trettondagen)."

Ok, då är vi lite uppdaterade, men var kommer själva order jul i från då?

"Ordet jul är av germanskt ursprung, men ursprunget längre tillbaka är ovisst. En populär föreställning är att det kommer från "hjul", men språkforskare anser det vara en myt.[4] Det äldsta belägget för ordet jul kommer från ett fragment Codex Ambrosianus A av den gotiska kalendern som skrevs någon gång på 500- eller 600-talet e.Kr. Fragmentet beskriver slutet på oktober och början på november. Månaden november är överskriven med "Naubaimbair: fruma Jiuleis" vilket kan tolkas som "November: första julmånaden" eller "November: Månaden före jul". Omkring 730 e.Kr skrev Beda venerabilis att anglosaxarnas kalender har månaden "geola" eller "giuli" som kan motsvara december eller december och januari. Den 25 december är första dagen på hedningarnas nya år och anglosaxarna firar hela natten till mödragudarnas ära."

Känner själv att det börjar klarna och att vi går bättre kunskapsrustade mot nästa års julfirande. Väljer dock att lägga till några xtra rader av knowledge, lite överkurs om ni så vill.

"Efter kristendomens införande använde germanerna samma ord för firandet av Jesu födelse som man använt på det hedniska firandet. På 1000-talet i England och 1100-talet i Tyskland började man dock kalla det kristna firandet för "Cristes Mæsse" (Kristi mässa) som blivit "Christmas", respektive "wîhe nah" (vigda natten) som blivit "Weihnachten". I de nordiska länderna behöll man ordet "jul".

Genom att jämföra olika språk har man rekonstruerat att det urgermanska ordet var *jehwla eller *jxwla (x uttalas här som tyska "ach"). Ordet lånades tidigt in i finskan vars uttal i jämförelse med de germanska språken förändrats mycket litet de senaste 2000 åren, "juhla" betyder där "högtid". Senare har finnarna lånat in ordet en gång till, "joulu" med betydelsen "jul"."

God fortsättning på julhelgen//doc&wiki

söndag 23 december 2012

Dan före dan

Årets skönaste dag? Verkar så, hur kunde det bli såhär? Stressen lyser med sin frånvaro och jag ska inte babbla sönder den med ngt längre inlägg.

Vi har kört ett genrep med tomtegrötslunch, lite snowracer på det och nu julmusiken strömmandes ur systemet då inslagninsproceduren strax tar vid.

Nedan dagen - so far - i bild, bilder tagna av 12-åringen.







Allt gott från//air-team


fredag 21 december 2012

klev just av bussen

och busschaffisen kläckte de magiska ha en bra dag-orden i högtalarna. Passagerarna reagerade instinktivt, tittade på sina medmänniskor med ett leende på läpparna och lämna bussen i dess främre utgång - kläckandes de magisk ha en bra dag-orden. #whatgoesaroundcomesaround


Det behövs så lite för att det ska ge så mycket, så lite av det vi "inte har tid med", så lite av att se varandra och se på varandra med en lite värme i blicken.


Detta om detta och by the way - ha en bra dag!//doc. - at Centralen

onsdag 19 december 2012

Ny artikel - läs o begrunda

"För några veckor sedan hade jag den stora äran att skriva förordet till en bok som en god vän är i full färd med att färdigställa. Det är en bok om hennes liv, en bok om osäkerhet, vilja och mod, en bok om vad man kan åstadkomma om man vågar ta risker - om man vågar lita på sig själv.


I mellanmjölkens förlovade land är vi inte alltid så bra på att våga, även fast det är ganska så väsentligt om vi ska vara med och forma vår egen framtid, göra bra affärer i en komplex och föränderlig värld eller kanske bara skapa ett liv såsom vi vill ha det."


Raderna ovan är ett utdrag ur en rykande färsk artikel ur CFO World som kom i en butik nära dig i måndags. Klicka HÄR för att läsa den i sin helhet och ha en allra bästa dag!

Glada//doc.

måndag 17 december 2012

lussebullar, en bild säger mer än 1000 ord, m.m.

NU flyger tiden iväg som aldrig förr, julen stundar och kommersen frodas. Förra veckan, på väg till dagis för luciafirande på två avdelningar, kom en mamma hastandes i snömodden sekunderna innan kl. 14.00. I ena handen - i högsta hugg - hade hon en påse lussebullar som egentligen skulle varit inlämnade på samma morgon. Hon såg "lite" stressad ut.


Vi var lika stressade och lika sena men lyckades alltjämt gå. Tvååringarna som tränat i veckor sjöng inte en vers, inte en enda av dem - men galet söta var de! Där fanns också några pepparkaksgubbar?!? Trodde att de var förbjudna numera, märkligt. Måste kolla upp.

Bilden nedan får annars sammanfatta veckan som gick förra veckan.
- Pappa du har ju gått med de där på skorna hela vägen från dagis, sa 5-åringen.
- Ja, so what?- tänkte jag.


Själv är jag just nyss klart med en spännande inspelning på Söder. Att det var kul tror jag framgår av bilden nedan. Redan nyfiken på att se det färdiga resultatet. 15.28 min långt blev det. Hur många omtagningar undrar kanske någon? N0LL komma N0LL.


Har inte tid för sånt, dags att speeeeeeda upp inför en fröjdefull jul. Allt gott alla människorbarn där ute, nu mot förorten och linjeverksamheten - mot livet!

Glada//doc.


söndag 9 december 2012

Är barn meningen med livet?

Det kan inte vara meningen att barn ska vara meningen med någons liv (en alldeles för stor uppgift att lägga på ett barn) - däremot är en stor del av livets mening att finnas här för dem!


En stund i backen - en stund i livet!//pappa-air

torsdag 6 december 2012

Dagens ros (till min fru!) och några reflektioner

att börja dagen med. Gårdagen kommer de flesta Stockholmare inte att glömma i en handvändning. OMG vilket väder, vilket kaos.

Jag var upptagen med ett uppdrag centralt i stan och min fru - allt annat än helt kurant - hade på sin lott att hämta från dagis. Kollektivtrafiken hade rasat som ett korthus då snön vräkte ned och taxi fanns inte att få tag på. Hon pulsade fram från Stan till Sköndal för att hämta de små. Jag är full av beundran. Riiiispect! Dagens ros går därmed oavkortat till henne. #bragd #kärlek #sisu


Riiispect också till de två, 10 och 12 år gamla, som gjorde en liknande bedrift då de pulsade hem från Engelska skolan som bommade igen mitt på dagen. De får dagens tulpan.

Själv lyfter jag strax - peppar, peppar - mot den lilla staden i norr. Alltid kul och lite konstigt att åka tillbaka till en stad där jag "en gång för länge sedan" spenderade 18 år - inte sällan förvirrad eller förvirrande.

6 december noterar jag i kalendern vilket får mig att tänka på min pappa som i dag skulle ha fyllt 68 år, om han inte råkat gå ur tiden för 35 år sedan. Grattis ovan där eller vad man nu säger.


..och som om inte detta vore stort nog så är det på toppen av det Finlands självständighetsdag i dag!

Vilken dag detta kommer att bli! Allt gott och mkt kraft//dr air


onsdag 5 december 2012

Flykten från New York

- Detta var sista bussen, nu stänger vi ner trafiken, sa busschaffisen när vi kommit till Gullmars.

So far, so good. Anlände lite för tidigt till ett av mina absoluta favoritlunchhak - LOCANDA på Mäster Samuelsgatan 60. Spillde upp en kaffe innan mitt sällskap skulle komma och kände mig som hemma.


- Här ÄR du hemma, detta är ditt ställe! sa Philip som äger stället. #stammis Han vet verkligen hur man får kunderna att känner sig som hemma, I like him å samma gäller hans alltid lika utsökta mat.

Ute fortsätter snöandet och från skolan ringde ett av barnen, de skulle stänga stället. Inga bussar går. De går, hem. De ringde nyss och det verkar gå sisådär.


Bokar om morgondagens flyg till i kväll i stället för att chansa tidigt i morgon - som vi ändå har som backup-plan ifall i kväll inte funkar. Tänker på gårdagens konferenstema - Risksamverkan - och på min story och mina tankar om Snake Plissken, Flykten från New York ni minns, från 1981.


Det var en tid i stadens historia då allt gått fel. Snake var The Duke of NY. Presidenten störtade i sin kapsel, ja allt det där kan ni ju redan. What a mess.


Dagens utländska regeringsbesök är inställt och jag lyssnar på suggestiva toner från Snake-filmens musik - en resa i tid och rum. Ska ni lyssna på någon av dem så börja med låten Main Title och gå sen vidare med ûber coola The Bank Robbery. Tänker på min vapendragare Nicklas A, från åren 1980 - 1988, miss you broder - ringer inom snart!

Nu mot World Trade här i STHLM, dags för leverans - dags att prata verksamhetsstyrning och dess koppling till beslutsfattande. Dags att avslutningstala, dags att gå all in. I love!

glada//doc.



tisdag 4 december 2012

en bild säger mer än 1000 ord...

I går kväll dök bilden nedan upp på FB. Jag har haft förmånen att jobba tillsammans med Vivianne, förvisso alldeles för kort men i alla fall - det var milt uttryckt ett rent nöje.

Som jag skriver ovan så säger en bild mer än 1000 ord, så jag låter bilden tala och lägger bara till texten som följde bilden på FB. Jo, måste bara säga att det är en av de vackraste bilder jag sett - jag blir glad och varm i hjärtat av den. Kärlek är fina grejer, det finaste av allt.


Maria Mähl wrote: 

Today I am thankful for Vivianne Gillman , who a year ago said "yes" and made me the happiest woman. I’m also thankful to those before me, who fought for my human rights to be able to express those feelings without the fear of oppression an
d to be able to build a legally recognized family. My country, Sweden, grants me and Vivianne the same and equal rights – and responsibilities – as any other heterosexual married couple. How about your country?

Kram på er båda!//air

I Bohuslän


och snön vräker ned. I dag ska jag tala på ett event om Krissamverkan, i auditoriet ser det ut att gå 13 experter på ett dussin. Och som alltid, så kan jag inte prata om deras expertområde med hedern i behåll då de är bäst på just det , däremot kan jag prata om dem och sådana som du jag.


Hur hanterar vi risk, hur ”ser vi på sannolikheter” och hur påverkar otänkbara händelser vår förmåga att fatta snabba och kloka beslut? Med andra ord hur fungerar vi medborgarna när det blivit långt ifrån såsom vi tänkt oss. En del hävdar att det alltid blir som man tänkt sig, men det har jag svårt att tänka mig och om så var fallet så skulle hela denna konferens vara waste of time.

I går fick vi prova på lite av sårbarheten i dagens samhälle, strömmen försvann i södra Stockholm och 81.000 hushåll stod utan el för några timmar. SVART värre just när jag hämtade på dagis. Maximilian tyckte det var kul/cooL när ”alla lamporna släcktes”.

Tankarna vandrade till vår allas vän Snake Plissken som tog över i New York då allt gått fel, året måste ha varit 1983 eller ngt liknande då Flykten från New York gick på bio.


Förra veckan var jag och talade på Forsmark och fascinerade ännu en gång av människans förmåga att konstruera ett samhälle där vi är väldigt sårbara och där vi är långt ifrån de ursprungliga syftena. 


…och by the way, visste ni att varannan dator, varannan glödlampa, varannan ny iPad-mini laddas och drivs med kraft från ett kärnkraftverk i Sverige i dag?

Och vad det gäller strömmen i förorten så återkom den ca 3 timmar senare och då hade vi hunnit snylta middag hos svärmor, istället för att själva laga maten. Slutet gott, allting väl!

Bästa dag says doc.//air

söndag 2 december 2012

Okej alla hedningar – nu kör vi!


Första advent – check! Nu varvas det upp ute i stugorna, projekt ska avslutas, saker och ting ska levereras och sist men inte minst, nu ska det handlas lycka i form av såväl mjuka som hårda klappar - inget kan gå fel. All in.


Detta kommer bli bra om än något stressigt innan det stora flertalet sitter där med släkten hängandes över godsakerna på julbordet.


…o just ja, advent var det ja. Vad är det egentligen? Konstig fråga kan tyckas, kanske lite malplacerad 2012 men svaret är redan här & lyder som följer. Wiki says:

"Advent kommer av latinets adventus (Domini) som betyder (Herrens) ankomst och är den inledande perioden i det västerländska kyrkoåret.

Sina historiska rötter har adventsfirandet i julfastan, en fasteperiod som speglade påskfastan och i likhet med denna var 40 dagar lång och därmed omfattade sex söndagar. Denna spegling av påskfastan lever kvar i att Jesu intåg i Jerusalem utgör predikounderlag såväl den första söndagen i advent som på Palmsöndagen. Traditionellt i kyrkan är advent alltså en tid av fasta, förberedelse och väntan inför firandet av Jesu födelse vid jul. Under 1000-talet fick julfastan benämningen "advent" och tiden sattes till fyra veckor."



Seså, varva upp nu, det är nu det ska ske och det är just precis tre jobbveckor kvar att spela med (minus några vab-dagar och en dag på luciafiranden av allehanda slag).

Allt gott och bästa vecka!//doc.

lördag 1 december 2012

Känns som att

det nu var ett tag sedan jag lyckades kläcka ett inlägg ur mig. Det har varit en hektisk period, på alla plan och tankar tar som bekant tid.


Twittrade nyss - @beslutsdoktorn - att även fast jag "rationellt" förstår att så inte är fallet så känns det ändå som att helgen blivit dubbelt så lång när jag har tagit ledig fredag. Känslan är viktig, känslan är viktigast och smart är väl om det känns som att man får två extra dagar genom att ta ledigt en. Testa själv så får ni se om inte tror mig.

Annars då? Jorrå, som sagt fullt upp. Mitt i allt fullt upp så måste man, kanske mer än annars, ha fokus på vad och vart man vill och inte minst hur. #existensiellt


På tal om att tankar tar tid så gäller detsamma om man ska ha kraft att hålla blicken spänstig och upprätt. I tider av lite motlut är det lätt att börja agera "defensivt", att inte agera för att vinna - utan för att inte förlora.

Fick ett samtal från London i torsdags, ett samtal som fick mig att lyfta blicken, ett samtal som hjälpte att fokusera på en punkt längre fram - ett samtal som handlade om att tänka stort istället för att tänka "safe".   Ett samtal som gjorde skillnad.


Jag skriver i CFO Worlds december-Magasin att ”Problemet är att om du inte vågar ta några risker, så riskerar du ännu mer.” (Erica Jong). Det gäller att leva som man lär, en konst i sig.


Det är väl det som är konsten, att fokusera på en punkt längre fram, att drömma och längta - samtidigt som man vårdar "här och nu". Att våga gå framåt, att inte stanna upp. Jag är som en haj, kan inte stanna. Stannar jag så sjunker jag.

Här och nu idag innebär soft musik, en extra kopp kaffe och en stillsam morgon innan vi börjar åka runt och inkassera barnaskaran från släkt och vänner.

På tal om vänner, STORT grattis Johan och Hannah till er dotter som föddes i går på BB-Stockholm! Tänk att en så vanligt förekommande sak kan vara så fullständigt unik - varje gång. Inte minst när ens bästa vänner får barn - som om det aldrig tidigare har hänt!

Allt gott, bästa helg och på snart återhörande!//doc.